Ne nikako, tek sad je zanimljivo........Zamoč. toalet
A sta ako je samo hteo da šarmira šaltersku službenicu svojom utokom koju nosi kad podje u banku da eventualno spreči prave pljačkaše a to što je viknuo pljačka to je samo takav smisao za humor !Pljackas pljacka banku, nije uspeo da je opljacka, policija ga je uhvatila na delu, pre nego sto je stigo do love. Nema plen - imao je nameru-odgovara.
pedjabg je napisao(la):Zakon o ribarstvu Republike Srbije ("Sluzbeni glasnik Republike Srbije", broj 35/94).
Clan 32.
Zabranjeno je na ribarskom podrucju i drugoj ribolovnoj vodi:
...
2) loviti i unistavati riblju mladj i primerke riba vece bioloske vrednosti (maticne i kapitalne primerke) u vreme mresta i lovostaja;
...
Clan 36.
Cuvar je ovlascen da na ribarskom podrucju od lica zatecenog u ribolovu zahteva da pokaze dozvolu za ribolov...da pregleda ulov, sredstva i alat za ribolov, da utvrdi da li se ribolov obavlja u skladu sa propisima...
...
Lice zateceno u ribolovu duzno je da na zahtev cuvara pokaze dozvolu za ribolov i ispravu kojom se utvrdjuje identitet i da omoguci pregled ulova, sredstava i alata za ribolov.
Zbog svega ovoga lovostaj na pastrmku je propisan da traje pet meseci i opravdano podrazumeva potpun prekid ribolova na pastrmskim vodama.
sebastian je napisao(la):kod mene je npr. lovostaj na pototcnu pastrmku ali lipljana se da loviti i ako slucajno ulovim potocnu sama si je kriva jer sam ciljano lovio lipljena. Tu ribocuvar ne može ništa da mi niti pisne jer ionako sve puštam. U slučaju da zadržim potočaru u vremenu njenog lovostaja onda ima pravo da me grdi i kažnjava. Sezona na mladicu i dozvoljeni su strimeri i varalice iznad 12cm ali to opet ne znači da se ne može zaletiti kakva potočara ili zlatovčica a posebno agresivna alava kalifa. Ako se to desi sama si je kriva i opet čuvar ne može da me kudi dok ne pokušam da ju zadržim ili uplenim. Na strimere od 10cm sam lovio kalife i zlatovicice od jedva 40cm tako da strimer od 12 cm nije ništa pregolemo za kakvu pajku od 5kg pa naviše.
Ako se ciljano lovi neka riba koja nije pod lovostajem i slučajno uhvati neka koja je pod lovostajem, riba je sama sebi kriva i jedina snosi odgovornost 8)sve dok ribolovac ne pokuša zadržati tu ribu koja je pod lovostajem. Ako ju zadrži on je u tom trenutku krivolovac. To je jedna rupa u zakonu gde ribolovac u stvari može da lovi skoro sve ribe celu godinu osim ako je voda čisto salmonidna sa jednom jedinom vrstom gde lovostaj na tu vrstu predstavlja ultimativnu zabranu ribolovu u tom periodu lovostaja na tom reviru/vodi.
Sa ovim se u potpunosti slazem. Licno opredeljenje je od presude vaznosi.pedjabg je napisao(la):Zakon uredjuje okvir, a prilike i licno opredeljenje (eticnost, ljubav prema prirodi, pa i covecnost u krajnjoj liniji) odredjuju licno postupanje.
Priznajem da vec pomisljam da ne shvatam ljude koji imaju bas toliko dilema oko toga treba li da budu ljudi, ili mogu da "do koske" iskoriste sve sto mogu.
pedjabg je napisao(la):A zakon je kristalno jasan i kako je Jankoj ranije pisao, namera moze da inkriminise, a ne samo delo.
Sjekloca je napisao(la):Mala primedba: zakon jeste jasan i po zakonu NAMERA SE NE INKRIMINISE. Namera moze samo da kvalifikuje povredu zakona, a sama za sebe nije kaznjiva. (Predmeti: Uvod u pravo, Rimsko pravo, I godina svih pravnih fakulteta. Namera bez krivicnog dela ili bez pokusaja cinjenja krivicnog dela je s pravne strane nebitna.)