Gastronomska vrednost rečnih riba

Koja je ukusnija kada je reš?

• Klen

Glasovi: 8 16,3%
  • Pastrmka

Glasovi: 13 26,5%
  • Lipljan

Glasovi: 4 8,2%
  • Bucov

Glasovi: 4 8,2%
  • Krkuša

Glasovi: 20 40,8%

• Ukupno glasača
    49

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
moravski specijalitet...peceni belun  :drool: samo neko ko nije ovo probao moze da tvrdi da belun nije ukusna riba  ;)

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
355
Ja ti verujem da je odličan, ekstra spremljen  :tbumb: i ja slično spremam klena.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
sasats je napisao(la):
moravski specijalitet...peceni belun  :drool: samo neko ko nije ovo probao moze da tvrdi da belun nije ukusna riba  ;)

Jel ti ovo neka komsinica spremila...  ;)

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
:D :hammer: znam sto pitas . nije komsinica , spremila je moja gospodja  :)
strelac , sledece godine kad dodjes na moravu ima jednog da umlatimo i da ga napravimo ovako  :tbumb: ima prste da pojedes  :)

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
sale ja znam o cemu pricas bucov na talandari je za mene specijalitet,moze da mi prica ko sta hoce ali ja ga cenim na trpezi :yeswink:...ne postavljaj vise ovakve slike...  :drool:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
ovaj je iz rerne spreman na papiru za pecenje i odlican je za klopu ...a taj tvoj sistem je garantovano bolji :tbumb:  moracu i to da probam  :yeswink:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
jos jedan autenticni specijalitet sa morave ... dimljeni belun  :2105:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
355
I ja i ja... šljiva je najbolja za dimljenje koje čega.

Sale  :tbumb: :tbumb: :tbumb:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ja ribu dimimi u pušnici.Uglavnom belu ribu koju nahvata matori,ili tolstolobika iz prodavnice.Juče sam skinuo jednog bika na probu,pošto ja dimim lagano,nekad i po sedam dana.Jedna vatra dnevno sa bukovim panjevima.Nakon dima riba ostaje u pušnici na promaji još sedam dana.Danas bacam tolstolobika na pirinač :drool:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ajde za metodu al ne moras da nam pricas posle sta ce da bude ..... :drool: :drool: :drool:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Ha,da znaš.Sa pokojnom taštom sam dimio pršut i slaninu,ove godine nameravam i neku ćuretinu.Inače,od nje sam i naučio neke cake oko dimljenja,bolje reći,oko salamurenja mesa.Od nje i tasta sam u amanet i dobio profi pušnicu,zidanu,sa velikim gorionikom,odvojenim kanalom ka sobi za sušenje i dimljenje mesa.Ovi moji ortaci slabo jedu ribu,ali sam ih ja navukao ove godine kad smo pekli rakiju.Pregladni se pored kazana,već su nam i dosadili kotlići i roštilji,pa sam im ja jednim slučajem bačio dimljenu babušku na krompir.Udaviše se u onoj ribi,jedu i predu ::)
A za dimljenog tolstolobika neću ni da pričam.Koliko je đubre kad se spremi konvencionalnim metodama,toliki je delikates kad se izdimi i spremi na nekom jelu.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
27
zvezdan je napisao(la):
Ja ribu dimimi u pušnici.Uglavnom belu ribu koju nahvata matori,ili tolstolobika iz prodavnice.Juče sam skinuo jednog bika na probu,pošto ja dimim lagano,nekad i po sedam dana.Jedna vatra dnevno sa bukovim panjevima.Nakon dima riba ostaje u pušnici na promaji još sedam dana.Danas bacam tolstolobika na pirinač :drool:
nema boljeg susenja od promaje . riba ne sme mnogo da se susi na toplom dimu jer postane mnogo suva , kao guma . dobra ti je ta tehnika sa malo dima i prirodnim susenjem  :)
ovo sto sam ja radio je improvizacija ... kao u prvobitnoj zajednici  :D ceo proces traje par sati da se riba nadimi i prosusi da dobije miris i ukus . posle se sprema po zelji i mnogo je ukusnija nego sirova .
ova jednostavna aparatura se sastoji od dva stara bureta nastavljena jedno na drugo  :)

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Nespetro,dimim uglavnom belu ribu i tolstolobika.Štuku nisam jer je retko pecam,a i to što uhvatim,sitno je i ide odmah nazad.Tolstolobik mi je omiljen jer je i mesnat i masan,kad se odimi ne možeš mu prepoznati ukuse,ima i od slanine i od pršute,nekako,najmanje od ribe.
Sasats,mnogo ljudi i kod mene dimi na taj način,sa buradima.Jeo sam tako dimljenu ribu,i mogu reći da je ukus izvanredan.Kod mene u pušnici riba se preko dana dimi, a noću se ventilira kad otvorim cugove.Dakle,i dimljenje i sušenje.Nakon tog procesa ribu ostavljam oko nedelju dana da sazri na promaji,naravno,ako vreme dozvoljava.Ovih dana temperatura vazduha preko dana ide i do deset stepeni ,pa su prilično aktivne zunzare koje su neverovatne kad namirišu hranu.Zato su cugovi na pušnici otvoreni samo preko noći.
Evo kako izgleda šunka iz Dunava :)

Prilozi

• 9.JPG
    9.JPG
    142,4 KB · Pregleda: 257
Vrh Dno