Gegula druže, Jagodina je 20 + g. unazad imala najjače čuvarske skužbe, počev od '' Magnuma '' ( Ribolov. radnja čiji je vlasnik ušao u tu priču i sa tom legendarnom starom službom pokrivao i do Kragujevca i inaše 50 km kruga oko JA ).
U starim časopisima ''Ribolov '', redovno su u rubrikama ispunjavali stranice gde je zaplena i spaljivanje mreža ogromnih. Svi na zalost posustaju vremenom ali se pojavi nova i bolja ekipa. Samo zadnje dve god. je sve bilo prepušteno slučaju dok se nije konačno pojavila nova organizacija koju je pominjao Kobra moj Jagodinac i prijatelj + FF kolega.
NIJEDNA služba nije zainteresovana za čuvanje pastrmskih voda među kojima je jedna bila i prvi revir u Srbiji, druga trći kanjon po lepoti u Srbiji ( Kobra forumaš ulovio kilašicu divljakušu i naravno vratio kao svaku ribu koju ulovi ) i to niko ne čuva i nikada nije čuvano.
Kocentracija je na plovkaroško-babuškarskim mestima jer takvih najviše ima i od njih se zarađuje, nas par entuzijasta koji volimo
planinske reke i pešačenje i ne moramo da kupujemo dozvole jer ''gore'' NIKO ne ide. Otud ogorčenost svih Jagodinaca FF ljubitelja pa i teških reči na račun čuvara. Ipak radeeeee nešto i zaboravio sam kako izgleda grabuljaš. 90-ih početkom nisam mogao da stanem uz reku od strogo grabuljaša koji su čušali mrene na svaki zabačaj a neki se specijalizovali za jata beovica i (ne )ljudi bukvalno čistiše reku svaki dan a posebno zimi . Normalno da su ostale posledice + ova zagađenost koja je objavljena na 1. kanalu RTS u dnevniku. Posle PRODAJU dozvole.
Zapana Morava je retko lepa voda,njena boja i zelenilo priobalja me uvek zbuni na prvi pogled u ranojutarnjim časovima. Niko da ne čuva onoliko bucova,klenova itd. ?? Pa ja Bože zdravlja samo da je, planiram da samo na Z. Moravi i pecam klena i bucova jer nemam bliže takav kvalitet. Dva put mesečno ( verovatno i više ) putovaću 80 km u jednom smeru , sam ili s kolegom. Moram i za Zapadnu da doplatim a možda mogu da kupim dozvolu za Zapadnu Moravu, ako je dozvoljeno iz druge opštine kupovati dozvolu ?
Zna li neko ovo u vezi dozvola i opština, da li mogu kupiti dozvolu za drugu opštinu npr. za Kraljevo ili Trstenik ??