Zapadna Morava

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ko zna, mozda si u pravu.
Mada ni ta teorija mi ne zvuci uverljivo.
Mladica da zivi par godina u moravi kod Ts-a i pritom da naraste na 2 kg u takvim uslovima, tesko.
Realnije je da je ona stigla tu nego da je tu porasla.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
da se javim samo da zabelezimo da je morava mutna, najcesce od formiranih  algi, jos od vremena kada je prestao lovostaj, pa je izuzetno  tesko uhvatiti klena, mozda povoljnije na  mokru pre podne po ovim vrucinama. po koji dan malo vodu zaljulja neki bucov. u vodi, dakle po povrsini, jedino vidljiva ona sita od 1cm, ribolovaca nigde ne samo zbog velikih zega.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
kad se niko ne javlja evo mene ponovo:
moravski ribolovci trebalo bi sada da su na vodi, juce posle podne lepi komadi, jutros ribe koliko hoces, jeste da sam se smrzao jer sam otisao biciklom po mraku na malo poznato mesto i osetio da ce biti kako valja, vise kilasa i ostalih  lepih komada, sve na crnu policelonku kojoj je trbuh  bele boje, a sto ne praktikujem,  i koga stalno kod kuce docrtavam  flomasterom, od sada nosicu flomaster u dzepu. naravno, govorim o klenovima, onim jesenjskim.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
nije lose vreme pa klen radi na krupne  mokre-zulu i suve-policelonke, dok na moravskim barama  na minijaturne, one  za beovice naperene, voda mala/jasika: -120 cm/

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Bravo Rade stara gardo ! Danas mi ode dan u kućnim obavezama nekim  :blush: a vreme je za kapitalne klenove baš.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
eto, i danas da popodne, negde na sigurnom zbog lovackog dana, probamo jer najavljuju losije vreme, mada i to losije  mozemo iskoristiti u navezivanju musica, pripremi za narednu sezonu. mala voda i makar malo sunca, idealno za zimsko musicarenje, cak se na suvu moze pokadkad javiti i babuska, dakle zanimljivo, no mora se traziti pogodno mesto, sto je jako inspirativno.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
morava bistrasta i ne toliko velika, na delu koji mi je najpristupacniji(puno je nazovimo skobaljasa-grabuljaju) je neuocljiva  aktivnost, na otvorenoj vodi sam imao samo dva napada ali kod panjeva uz obalu ipak desavanja, uhvatih dva klena malo ispod mere a bilo je jos dvadesetak pokusaja, milo mi je sto je musica bila bas velika policelonka, lepo poslepodnevno zanimanje.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
u sesdesetpetoj godini , sramota da ovako lepu reku posecuju najvise  krivolovci, iako je dosta hladno, pa  eto da ja  promenim malo statistiku, bog nam podario krasnu vodu

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
kad je bog delio pamet nismo bili prisutni,al kad je djavo ucio da se prevari i zajebe i podvalii tu smo bili u prvim redovima.....

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
Ovu Veliku Moravu  čuvaju non-stop i bez dozvole niko ne izlazi a taman posla da neko grabulja. Zaista žalostno za

lepoticu poput Zapadne Morave, pa gde su čuvari ??

Ovde kod mene  ima dosta ribolovaca koji su svega 4-5 puta  ove sezone izlazili samo zbog neposedovanja dozvole i to

na strah. Zato ove god SVI kupuju doz. koje poznajem da se ne bi  brukali, iako vode ne vrede ni 20-ti deo Z. Morave.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
mafke ako je tako kako pricas onda svaka cast za sluzbu,ja sam prvi da se zna red i uvek cu je prvi kupiti kad znam da se nesto radi...

Mafke Fly

Full member
Učlanjen(a)
17.04.2014.
Broj reagovanja
1
  Gegula druže, Jagodina je  20 + g.  unazad imala  najjače čuvarske skužbe, počev od '' Magnuma '' ( Ribolov. radnja  čiji je vlasnik ušao u tu priču i  sa tom legendarnom starom službom  pokrivao i do Kragujevca i inaše 50 km  kruga oko JA ).

U starim časopisima ''Ribolov '', redovno su  u rubrikama  ispunjavali stranice gde je zaplena  i spaljivanje mreža ogromnih. Svi na zalost posustaju vremenom ali se pojavi nova i bolja ekipa. Samo zadnje dve god. je sve bilo prepušteno slučaju dok se nije konačno pojavila nova organizacija koju je pominjao Kobra moj Jagodinac i prijatelj + FF kolega.

NIJEDNA služba nije zainteresovana za čuvanje pastrmskih voda među kojima je jedna bila i prvi revir u Srbiji, druga trći kanjon po lepoti u Srbiji ( Kobra forumaš ulovio kilašicu divljakušu i naravno vratio kao svaku ribu koju ulovi ) i to niko ne čuva i nikada nije čuvano.

Kocentracija je  na plovkaroško-babuškarskim mestima jer  takvih  najviše ima i od njih se zarađuje, nas par entuzijasta koji volimo
planinske  reke i pešačenje  i ne moramo da kupujemo dozvole jer ''gore'' NIKO ne ide. Otud ogorčenost svih Jagodinaca FF ljubitelja pa i teških reči na račun čuvara. Ipak radeeeee nešto i zaboravio sam kako izgleda grabuljaš. 90-ih početkom nisam  mogao da stanem uz reku od strogo grabuljaša koji su čušali mrene na svaki zabačaj a neki se specijalizovali za jata beovica i (ne )ljudi bukvalno čistiše reku svaki dan  a posebno zimi . Normalno da su ostale posledice + ova zagađenost koja je objavljena na 1. kanalu RTS u dnevniku. Posle PRODAJU dozvole.

Zapana Morava je retko lepa voda,njena boja i zelenilo priobalja me uvek zbuni na prvi pogled u ranojutarnjim časovima. Niko da ne čuva onoliko bucova,klenova itd. ?? Pa ja Bože zdravlja samo da je, planiram da samo  na Z. Moravi i pecam klena i bucova jer nemam  bliže takav kvalitet. Dva put mesečno ( verovatno i više ) putovaću 80 km u jednom smeru , sam ili s kolegom. Moram i za Zapadnu da doplatim a možda mogu  da kupim dozvolu za Zapadnu Moravu, ako je dozvoljeno iz druge opštine kupovati dozvolu ?

Zna li neko ovo u vezi dozvola  i opština, da li  mogu kupiti dozvolu za drugu opštinu npr. za Kraljevo ili Trstenik ??

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
47
"Zna li neko ovo u vezi dozvola  i opština, da li  mogu kupiti dozvolu za drugu opštinu npr. za Kraljevo ili Trstenik ??"

Koliko ja znam, dozvola vazi za celu teritoriju Republike Srbije, a doplate se plaćaju samo za desetak voda sa specijalnim statusom.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
mafke, vec vise godina kupis li dozvolu u jagodini mozes da pecas i u kraljevu ili banji vrnjackoj-videcemo ove godine. nasa ribocuvarska sluzba je do ove godine bila malo ozbiljnija a sad im je cilj da  dozvolu kupe ovi grabuljasi kako bi imali za svoje plate , jedino mene mozes videti da pecam  tokom godine/zato  me i gone, valjda da mi se potpisu na karton, ove godine ni tu nisu bili revnosni, i sad ih je sve vise ribocuvara kokosara koji se skupljaju u lokalnim kafanama uz reku/, gegula je dosta ali ne bas sasvim u pravu. zacudo da mi se  javljaju vlasnici ribolovnih radnji koji najavljuju prodaju dozvola odmah po novoj godini(!!!). vidim da u vojvodini daju neke kalendare pride gde se vidi, ne bas najasnije, i  cena po komadu nedozvoljeno uhvacenih-ponetih riba, a valjda smo jedna drzava! 

Vrh Dno