Ja nijednu ribe ne bih nazvao "škart", pogotovo ne skobalja i mrenu, koje pomenu Fox uz deveriku. Ni deverika nije škart, ali joj svakako nije mesto u Nišavi, što izgleda neko iz našeg udruženja ne zna, pa na svakih par godina isipa kamionče ove ribe pred TV kamerama... :
Takođe meni je stran naziv "plemenite" vrste. To mi je nekako rasistički/nacistički. Kako neka vrsta mže biti plemenita?
Mislim da svi možemo da se složimo da se Nišava značajno promenila i da je ona ozbiljna salmonida voda, kojoj fale samo još lipljan i mladica. U kompletu uz njih, kao veoma važne vrste idu i skobalja, klen, obična i potočna mrena, par vrsta krkuša (prošli put sam u vodi video retku tankorepu krkušu, Gobio uranoscopus), pliska, vijuna...
U svakom slučaju mislim da je vreme poribljavanja Nišave babuškom, šaranom i deverikom prošlost, a da će "nišavskom ulicom" šetati neki novi klinci - pastrmkice, lipljančići i mladuljci! :yeswink:
Inače lepo bi bilo da na ovoj temi ćaskamo o onome što piše u njenom naslovu - mušičarenju nišavskih pastrmki. Priče o lipljanu i mladicu su za neku drugu temu...
Mene eto živo zanima šta iskusnije kolegu predlažu za krupne nišavske pastrmke? Neku veliku nimfu, strimer ili nešto treće?