Jesmo i ponosni smo na to! Oćeš i tebe malo da zatrujemosimpson H je napisao(la):Vi ste stvarno svi zatrovani od onog manijaka sto siri takvu propagandu. Od onog koji je na sebe preuzeo ulogu spasioca autohtonih vrsta i kocnicara svih pozitivnih inicijativa. Onog sto je odgovoran za jadnu situaciju sa jednom od nasih najlepsih malih reka-Gradcu, onom sto broji jata skobalja i upisuje ih kao lipljane na Drini...Mesija? Spasitelj? Sta je on?
Pa bre ljudi cela juzna polulopta je vestacki naseljena salmonidama, ama bas nigde ta vrsta nije bila autohtona. I vidim fali nesto N. Zealandu, Patagoniji , Cileu, Argentini,... sve im tesko pada. Verovatno su se mnogo brinuli kada su donosili razne pastrmke, kom slivu pripadaju![]()
Mixmaster je napisao(la):Na slici je cutthroat trout, takođe mužjak pred mrestom. Nisam mogao da nađem kalifu, pa sam ovo ubacio. Isto tako izgleda i ona, samo što ima više pegica. Lepota!
100ka je napisao(la):Jesmo i ponosni smo na to! Oćeš i tebe malo da zatrujemo![]()
100ka je napisao(la):Mislim da "kalifa" u mrestu izgleda prilično drugačije od ove "pastrmke sečenog grla" (al sam je preveo).
Djomla je napisao(la):Ih Simps bre, na to se ne sme gledati kao komercijalista, i kao ribolovac zeljan uzivanja bez obzira sta se dogadja sa rekom. Ja mislim da svaki ribolovac, ljubitelj prirode, musicar treba da ima sklonosti ka ekologiji.
Ovo sto radi prof. Pedja, moze samo da doprinese ocuvanju pojedinih vrsta (pastrmke u ovom slucaju) u rekama Srbije. Ne vidim ja pozitivne inicijative koje predlazu punjenje reke sa "pastrmkama mesancima(genetskim gov.)" radi izgovora- atraktivnosti ribolova. Ok, mozda ce i biti atraktivno malo, ali ta pastrmka kada se jednom umesa mozes da se je**s sa njom posle. Nema ni uspesnog mresta, ni dugotrajnog zivota te ribe...nicega. A sve zarad udovoljavanja prohtevnim ribolovcima. Posle toga, ja ne znam da li bi nas iko iscupao iz tog s(r)tanja.
Druga je prica ubacivati ne autohtone vrste, tipa kalife koja se ne mresti i sa odredjenim brojem jedinki u reci koji ne ugrozava potocaru. Mi u Srbiji nemamo sanse da se imalo zajebavamo sa tim. Bosanci mogu, jer vode i racuna. U Ribniku je autohtona potocara i ima je mnogo, pa zato mogu slobodno da ubace koliko zele kalife jer oni se ne oslanjaju na mrest u Ribniku vec se oslanjaju naneke druge reke Bosanske ili ribnjke u kojim ima autohtone pastrmke.
Pa treba li da pitam da li ste u Ribniku ikada uhvatili neku pastrmku koja je iz sugavih neretvanskih ribnjaka ili neku slicnu njoj? Nema ih. Jaka autohtona pastrmka moze jedino da opstane u reci, pogotovo na ovaj danasnji ekoloski nered!
gringo je napisao(la):Oholi mislim da cverglani ne bi preziveli u salmonidnom potoku tako da stete ne bi ni bilo. Ako se pusta potocara ko za odakle steta moze da bude ogromna jer moze da se isprlja genetika onih koje su tu starosedeoci.
Djomla je napisao(la):Ja mislim da svaki ribolovac, ljubitelj prirode, musicar treba da ima sklonosti ka ekologiji.
Ovo sto radi prof. Pedja, moze samo da doprinese ocuvanju pojedinih vrsta (pastrmke u ovom slucaju) u rekama Srbije. Ne vidim ja pozitivne inicijative koje predlazu punjenje reke sa "pastrmkama mesancima(genetskim gov.)" radi izgovora- atraktivnosti ribolova. Ok, mozda ce i biti atraktivno malo, ali ta pastrmka kada se jednom umesa mozes da se je**s sa njom posle. Nema ni uspesnog mresta, ni dugotrajnog zivota te ribe...nicega. A sve zarad udovoljavanja prohtevnim ribolovcima.