Zašto onda mesta na kojima se mresti pastrmka nisu zaštićena od ribolovaca i ostalih znatiželjnika? Zašto nisu obeležena poznata mrestilišta?
Koliko ja znam, na pastrmskim mrestilištima Srbije nema tabli upozorenja, niti zabrane pristupa. U dozvoli ne piše koja mesta treba izbvegavati, kako bi bila zaštićena od ribolovaca u vreme mresta. Naprotiv, sportski ribolov je dozvoljen i na takvim mestima, ali, navodno, na sve ostale vrste.
Zbunjeni sportski ribolovci, poštujući zabranu lova pastrmke, ne odlaze na planinske reke, misleći da tako doprinose.
To je jedna od najvećih zabluda.
Raspitujući se kod seljaka, koji žive pored pastrmskih reka Srbije, došao sam do otkrića da je ribokrađa i nesportski ribolov na pastrmke najuspešniji, najmasovniji i najpopularniji baš u periodu kada je sportski ribolov zabranjen. Kažu da sam ja ribolovac-mesar, ali čak bi i meni pozlilo kada bih počeo da vam nabrajam šta se dešava na Visočici, Mlavi, Studenici, Vlasini, Jermi, Crnici, Mileševki...
UPRAVO SAD :'(
Dobro zapamtite ovu mudrost:
RIBE NE ČUVA LAŽNI LOVOSTAJ, VEĆ DOBAR DOMAĆIN I RIBOČUVARI.
Ovo što sada nazivaju lovostajem je kontraproduktivno. Zato ja mislim da to treba pod hitno ukinuti i omogućiti mušičarima da, na svoj način, pripaze na pastrmke. Čak i kada bi pokušavali da love pastrmke pred mrest i posle mresta (u mrestu ne krkaju) ulov im ne bi bio veći od uobičajenog. Šteta bi bila mnogo manja od koristi koje bi donelo prisustvo bilo kakvog sportiste.
Radi se o izboru
kome treba prepustiti pastrmke na "milost i nemilost"?
Ja dobro znam šta uradi ribokradica kada primeti da je na terenu mušičar ili nekoliko mušičara. Vrati se kući, jer zna da ga ovaj neće pustiti da vršlja i da je vir zauzet najverovatnije do kraja dana. Kada vidi ribočuvare, mirno sačeka da prođu. Mušičari se, za razliku od čuvara motaju po ceo dan po reci, što ribokradici ne da nikakvu šansu da prođe neprimećen.
Sada je sve na dobroj volji nesportskih ribara i ribočuvara, koji su neaktivni i
nemoćni, jer pripadaju istom soju ljudi. Kada bih se ja pitao pastrmke bi
bile i za vreme mresta u "milosti" mušičara.
Razliku vidi i malo dete, ali ovakva rešenja ne odgovaraju samo onima koji zapravo igraju u istom kolu sa onima koji i do sada čuvahu naše pastrmke.
:'(
Ključno pitanje je: RIBOKRADICE ILI MUŠIČARI? Ko treba da "uznemirava" pastrmke u vreme mresta?
P.S. Sad, ako vas zanima opstanak pastrmki, proverite ovo što sam napisao. Posetite reku i raspitajte se. Nemojte da vam sva iskustva i saznanja dolaze iz ove čarobne kutije u koju upravo gledate.